logo
Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
The Knife
Autor Wiadomość
LadyX 

Wysłany: 2010-06-13, 20:48   The Knife

W skrócie - The Knife – szwedzki duet wykonujący muzykę elektroniczną, tworzony przez rodzeństwo Karin Dreijer Andersson i Olof Dreijer.

The Knife poznałam dokładniej stosunkowo niedawno, bo w tym roku. Wcześniej znałam tylko "Heartbeats" (ktoś kiedyś podrzucił link w temacie "Oceń piosenkę", była to bodajże Kakyuu :>), którego cover kojarzyłam z reklamy Sony Bravia (ta z kolorowymi piłeczkami).
Od kiedy się wkręciłam w muzykę tego zespołu, słucham ich utworów niemal codziennie. Imo największą siłą The Knife jest wokalistka, która ma niesamowitą barwę głosu. Ogółem zespół lubi kombinować z głosem, dźwiękami. The Knife mają dość specyficzny styl, do niektórych ich utworów przekonywałam się trochę długo, dopiero po kilkunastym odsłuchaniu trafiały na mój odtwarzacz mp3.

Troszkę szerzej o poszczególnych albumach:

The Knife (2001) -> Spis utworów

Najlepszą piosenką z tego albumu jest zdecydowanie "N.Y. Hotel". Piosenka niby prosta, a jednak pozostawia po odsłuchaniu uczucie takiej... pustki. Bardzo podoba mi się również "Kino", ale tylko w wersji live, która jest imo o wiele lepsza od tej studyjnej. Ciekawe jest też "Reindeer". Natomiast warto jeszcze zwrócić uwagę na utwór "A Lung", który ma po prostu niesamowity klimat. I to w sumie tyle, reszta mi średnio podchodzi (albo dopiero się przekonam :>).

Deep Cuts (2003? 2005? na różnych stronach różnie pisze) -> Spis utworów

No tutaj znajdzie się troszkę więcej fajnych utworów. Przede wszystkim imo najlepszy - "Pass this on", który co prawda może wydawać się trochę kiczowaty za sprawą hawajskiej (? ;p) muzyczki, ale generalnie kawałek jest genialny, tak samo jak i klip (który nie byłby tak czarujący, gdyby zamiast transeksualisty występowała w nim jakaś tam blondyna). Oczywiście wspomniane wcześniej "Heartbeats", "Is it medicine" (trochę przekombinowany wokal, ale po kilkukrotnym przesłuchaniu można przywyknąć), "Listen now" (które trochę mi się kojarzy z Eurodance z lat 90-tych), no i świetne "Got 2 Let U" (od którego pachnie nieco feminizmem, szczególnie w połączeniu z klipem :>). Całkiem niezłe jest też "You Make Me Like Charity", aczkolwiek tego ni mam na mp3.

Silent Shout (2006) ->
Spis utworów

Na całokształt imo najlepszy album. "Like a pen" to chyba mój ulubiony utwór od The Knife. Bardzo mi się podoba "We Share Our Mother's Health" (do tego się chyba najdłużej przekonywałam ;p), te dysonanse i dziwne dźwięki na początku mi po prostu mózg rozwalają :P Klip również ciekawy. Zaraz po tym, bardzo podoba mi się "Marble House", chyba najbardziej pobudza moją wyobraźnię :> Poza tym - "Silent Shout", "Forest Families", "From Off To On" i reszta też dają radę.

No i to chyba tyle. Bardzo lubię słuchać ich muzyki. Gdzieś tam wyczytałam, że ponoć będą nagrywać nową płytę - zaraz po ukończeniu trasy Fever Ray (pod takim pseudonimem wokalistka nagrała solową płytę). Cóż, mam nadzieję :>
Niewtajemniczonym polecam zapoznanie się z ich twórczością, no i zapraszam oczywiście do dyskusji ;]
Ostatnio zmieniony przez LadyX 2010-06-13, 20:52, w całości zmieniany 1 raz  

Alucard 

Wysłany: 2010-06-13, 21:43   

W woli ścisłości ich kolejna płyta 'Tomorrow, In A Year' wyszła dłuższy czas temu; p Fever Ray jest równie genialne co The Knife tak więc również polecam.
Proszę nie słuchać Lady Iksa, bo dziewczyna plecie bzdury i jej 'imo' jest właśnie tylko imo. The Knife się przyjmuje w całości i oddaje się tej muzyce również w całości ( nie mogę wprost patrzeć na 'daje radę' czy 'może być' w jednym zdaniu z tytułem tego zespołu ;P) Powiem krótko- zespół jest orgazmiczny. Jeden z niewielu który przy pierwszym przesłuchaniu zgniótł mój mózg i stworzył na nowo.
P.S noi gdzie elokffffentna rekomendacja albumu 'Hannah Meh H'? : /
6:30 - Maria i jej zastygłe wargi przytulone do materiału majtek.
Ostatnio zmieniony przez Alucard 2010-06-13, 21:47, w całości zmieniany 2 razy  

LadyX 

Wysłany: 2010-06-13, 22:28   

Ee, to "Tommorow, in a year" było na wiki opisane jako jakaś tam opera, więc sobie podarowałam :P Tamtego drugiego kompletnie nie znam, możesz zarekomendować :D

I wcale nie trzeba odbierać czegoś jako całość. Niektóre utwory mogą się bardziej podobać, bardziej na nas oddziaływać, inne mniej i tyle. No chyba, że jest się prawdziwym fanatykiem. Podziwiam twórczość The Knife, ale to nie znaczy, że wszystko, co stworzyli, musi mi się tak samo podobać, ech :P
Ostatnio zmieniony przez LadyX 2010-06-13, 22:29, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu